2009/11/15

Piroger ( Katmer pogaca )



En Pirog är en maträtt där man bakar in olika fyllningar i en deg. Exempel på fyllningar är köttfärs, kyckling, grönsaker, svamp, ost eller ris. Degen tillagas med antingen potatis, mjöl eller majs. Piroger kan även serveras som en dessert och är då oftast fylld med bär eller frukt.




Piroger ca 20 st

3 dl ljummen mjölk
1 dl matolja
1 ägg ( vita i degen den gula till penslingen )
20 gr jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
ca 600 gr vetemjöl

Fyllning

75 gr smör
100 gr fetaost
lite hackad persilja


Rör ut jästen i lite ljummen vatten. Tillsätt resten av ingredienserna du ska bara ha äggvitan i degen och knåda degen väl. Trilla degen till 16 st bullar. Varje bulle skall kavlas ut till runda cirklar stora som en assiett. Det ska bli en stapel på 8 st och mellan varje "cirkel" ska du ha rumsvarmt smör. På den första eller den som ligger högst upp på den ska du INTE ha smör. Samma sak gör du med det andra 8 st runda "bullarna".



Kavla den till en stor cirkel.



Skär den i trianglar.



Blanda fetaost med hackad persilja och fördela den i varje triangel. Rulla den och lägg på en plåt med bakplåtspapper.




Sätt ugnen på 180 grader.Låt pirogerna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla pirogerna med äggulan som blev över.Grädda i mitten av ugnen.




Katmer pogaca ( yaklasik 20 tane )

1 su bardagi ilik süt
1 cay bardagi siviyag
1 yumurta ( aki icine , sarisi üstüne )
20 gr yas maya yada 1 yemek kasigi kuru maya
2 cay kasigi tuz
2 cay kasigi toz sekeri
aldigi kadar un yaklasik 3,5 su bardagi

Icine

75 gr oda sicakliginda margarin
100 gr kadar beyaz peynir
maydanoz



Mayayi cok az ilik suyla erit.Süt, siviyag, tuz , seker, yumurta aki ve un ile ele yapismayacak yumusaklikta bi hamur yap. 16 parcaya ayir. 8 ini tabak büyüklügünde acip üzerine yumusak tereyagindan ince tabaka sür. Hamurlari üstüste dizerek. En üsttekine yag sürme. Hamurlari fazla ezmeden yavas yavas acin. Sigara böregi sarar gibi kesip arasina peynir, maydonoz karisimini koy ve sar.Ayni islemi diger kalan 8 hamur parcasi icinde uygulayin. 30 - 40 dk üzeri kapali dinlendirin.



Üzerine yumurta sarisi sür ve 180 derece de üzerleri kizarana kadar pisirin.

8 kommentarer:

  1. åh va goda dem ser ut...älskar med ostfyllning :)

    SvaraRadera
  2. Vad fina pirogerna blev ! Ser så professionellt ut =)

    SvaraRadera
  3. Pogacalar firinda, super görunuolar. Tsk tarif icin =) Hoppas nu att det blir bra..

    SvaraRadera
  4. Umarim güzel olmuslardir pogacalar afiyet olsun....

    SvaraRadera
  5. MakeupYourMind30 maj 2010 12:50

    Ska man smälta smöret?

    SvaraRadera
  6. nej smöret ska vara rumsvarmt...

    SvaraRadera
  7. Det står ju inte hur länge de ska vara i ugnen??? Nu står jag här och låter dem jäsa, får chansa på hur länge de är inne i ugnen.Stod ej heller om degen skulle jäsa innan man bakar ut dem, men antog att den inte skulle göra det. Tack för ett bra recept annars med fina bilder! Får hoppas de blir ´goda =)


    SvaraRadera
  8. Hej Anonym...

    Degen ska inte jäsa innan man bakar ut, den ska jäsa efter att man har gett form den ska bara vila på plåten, gräddnings tiden varierar beroende på vilken ugn man har men det ska bli gyllenbrun. Tack för kommentaren.

    SvaraRadera