2009/10/22

Sekerpare

Traditionell efterrätt är mycket känd som turkisk men förekommer i olika former / recept i hela medelhavsområdet. Den är lätt och göra men måste ligga i sockerlag ungefär en halv dag gärna över natten.



Sekerpare ( ca 30 st )
  • 50 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl majsolja eller matolja
  • 1 ägg
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Sockerlag

  • 4 glas vatten
  • 3 glas socker
  • 4 - 5 droppar pressad citron




Lägg vattnet och sockret i en kastrull blanda och låt den koka ca 45 minuter i mellan värme. Tillsätt pressad citron på slutet. Ta av från värmen.
Sätt på ugnen i 200 grader. Lägg alla ingredienserna i en stor skål och gör en deg knåda inte förrr länge, men den ska vara väl blandad. Gör ca 30 runda former lägg på plåten du behöver inte smöra eller lägga bakplåtspapper. Tryck lite lätt och lägg hasselnötter eller mandel i mitten av varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills den är gyllengul. Gör inte för stora runda kakor eftersom den blir större i ugnen och sen ännu större i sockerlagen.



Ta ut kakorna, lägg den i en skål eller plåt med höga kanter häll på sockerlagen. Båda kakan och sockerlagen måste vara varma. Gör den upp och ner låt den suga sockerlagen. Sedan vänder du den tillbaks. Och låter den vila så över natten i rumstemperatur. Glöm inte täcka den med alimuniumfolie. Servera den med vispad grädde...

Sekerpare ( yaklasik 30 tane )

  • 50 gr oda sicakliginda tereyagi yada margarin
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 pkt vanilya
  • 1/2 cay bardagi siviyagi
  • 4 yemek kasigi yogurt
  • 5 kahve fincani un

Serbeti icin

  • 3 su bardagi toz sekeri
  • 4 su bardagi su
  • 4 -5 damla limon suyu

Surup icin suyu ve sekeri derin tencereye alin yaklasik 40- 45 dakika normal isidaki ateste kaynatin. Atesten almaya yakin limon suyunu sIKIn 5 dakika kaynatin ocaktan alin.

Hamur malzemelerini güzelce karistirin. Hamurdan 30 tane kücük top yapin. Firin tepsisine dizin. Üzerlerine hafif bastirin. Herbirinin ortasina badem yada findik koyun. 200 derece firinda altin sarisi rengini alana kadar pisirin. Firindan cikardiginiz sekerparelerin üzerine sicak serbeti dökün. Cektikten sonra servis tabagina aktarin ve krema ile servis yapin.....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar