2009/10/13

Köttgryta ( Tencere kebabi )

Nu har hösten kommit på riktigt det är så kallt ute så vad passar bättre än en köttgryta.

Köttgryta ( 4-6 pers )

  • 1 kg grytbitar av nötkött
  • 2 gul lök
  • röd lök
  • 3 morötter
  • 5 vitlöksklyfta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan
  • svartpeppar
  • 5 lagerblad
  • smör till stekning
  • 2 dl grädde
  • vatten



Skär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta. Häll på vatten så det knappt täcker köttet, låt koka upp och skumma av noga. Skär löken i tjocka skivor, skala och skiva morötterna, hacka vitlöken grovt. Tillsätt buljongtärningen, kryddorna, lagerbladen och grönsakerna. Blanda väl med köttet. Brässera på svag värme ca 2½ timme till köttet är riktigt mört. Tillsätt grädden & låt koka upp ett par minuter innan servering. Servera till kokt potatis och sallad.


Soguk sonbahar günlerinde sicacik bir lezzet....
Tencere kebabi (4 - 6 kisilik )
  • 1 kg dana, inek yada kuzu eti
  • 2 kuru sogan
  • 1 tane kirmizi sogan
  • 3 havuc
  • 5 dis sarimsak
  • 1 sebze tableti
  • 2 cay kasigi kekik
  • yeterince karabiber
  • 5 tane defne yapragi
  • 1 cay bardagi kadar cig krema
  • tereyagi
  • su

Etleri az yagda biraz soteleyin suyunu biraksin ceksin. Baska bi derin ve genis tencereye alin etleri, üzerini biraz kapaticak kadar su ekleyin kaynasin üzerinde olusan köpügü alin. Icine iri dogranmis soganlari, havuclari, sarimsagi, sebze tabletini, baharatlari ve defne yapragini ekleyin. Karistirin, kapagini kapatin tencerenin yaklasik 2 saat 30 dakika kadar cok agir ateste pisirin. Et pistikten sonra üzerine krema ekleyip bir tasim kaynatin ve atesten alin.
Benim kizim aci yemedigi icin ben acili yapmadim.Bu yemege mutlaka aci biber salcasi yada aci pulbiber ekleyin. Eminim daha lezzetli olucaktir. Arzu edilirse mantar ve biber türleride eklenebilir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar