2009/10/15

Äppelpaj ( Elmali pay )

Fantastiskt god äppelpaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga pajerna. Söt, syrlig på samma gång.

Äppelpaj ( 6 - 8 bitar )

  • 4 äpplen av syrlig sort
  • 150 gr smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma


Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser. Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° 25- 30 min, om du har den för länge i ugnen blir den hård. Servera pajen ljummen med vaniljglass. Äpplena kan bytas ut mot tex rabarber, hallon, blåbär.

Elmali pay ( 6 - 8 kisilik )
  • 4 eksi elma
  • 150 gr tereyagi yada margarin
  • 2 cay bardagi yulaf unu
  • 2 cay bardagi un
  • 1 cay bardagi toz sekeri
  • 3 yemek kasigi cig krema
  • 3 yemek kasigi seker pekmezi
  • 1/2 cay kasigi kabartma tozu
  • 1 cay kasigi kakule tozu

Elmaların kabuklarını soyup ince ince dilimliyoruz. Tart kalibinin altina diziyoruz. Erittigimiz yagin icine diger malzemeleride ekleyip hamur haline getiriyoruz. Elmallarin üzerine elimizle yayiyoruz. Önceden isitilmis 175 derece firinda yaklasik 25 - 30 dakika pisiriyoruz. Fazla pisirmemeye dikkat edelim yoksa cok sert oluyor. Vanilyali dondurma yada vanilya sosu ile servis yapin. Elma yerine arzu edilirse ahududu, uşkun, dag mersinide kullanilabilir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar