2009/10/09

Äppel piroger ( elmali kurabiye )


Äppel piroger ( ca 40 st )

  • 250 gr rumsvarmt smör
  • 1/2 dl yoghurt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • ca 375 gr vetemjöl

Fyllning

  • 4 st gröna äpplen ( helst golden )
  • ca 4 - 5 msk strösocker
  • 1 msk kanel
  • 1 dl hackade valnötter eller hasselnötter

Garnering

  • florsocker

Skala och grov riv äpplen. Lägg i en stekpanna, häll sockret och kanelen blanda. Stek den tills den blir mjuk och allt vätska har dunstat bort. Ta av från värmen lägg i hackade nötter blanda och låt den kallna.


Lägg smör, yoghurt, bikarbonat strösocker och mjöl i en stor bunke och arbeta till en smidig deg, den får absolut inte arbetas för mycket. Kavla degen tunn och ta ut runda mått. Fyll med äppelfyllningen och vik ihop till halvmånar. Gaffla kanten. Lägg bakplåtspapper på en plåt lägg kakorna på och grädda i 180 grader tills den har fått lite ljusgul, rosa färg. Den ska absolut inte få färg. När den har kallnat strö över florsocker och servera.






Elmali kurabiye ( yaklasik 40 tane )

  • 250 gr oda sicakliginda tereyagi yada margarin
  • 2 corba kasigi yogurt
  • 1 cay kasigi karbonat
  • 2 corba kasigi toz seker
  • yaklasik 3 - 3,5 su bardagi un

Ici icin

  • 4 tane eksi yesil elma
  • 4 corba kasigi toz seker
  • 1 tatli kasigi kadar tarcin
  • 1/2 cay bardagindan biraz az dövülmüs ceviz yada findik ici

Üzeri icin

  • pudra sekeri

Bir tavaya kabuklari soyulmus elmalari rendeleyip, toz şeker ve tarçın ilave ederek pişiriyorsunuz, suyunu birakip tekrar cekmesi lazim. Pişince yarım su bardağından biraz az dövülmüş ceviz yada findik ekleyin karistirip sogumasi icin bekletin.


Önce un hariç tüm malzemeleri karıştırıyor sonra kıvamı buluncaya kadar unu azar azar eliyorsunuz.Ben 3,5 su bardagi kadar un kullandim, kulak memesi yumusakliginda olmasi lazim kivamin.Bu kurabiye hamurunun çok fazla yoğurulmaması gerekiyor. Cok kalin olmamak sartiyla hamur merdaneyle büyükce acilir su bardağının yada çay bardağının ağzıyla kesilir. Büyüklüğü sizin isteğinize göre. Ortasına iç koyun. Ağzını birleştirin. Yarim ay seklinde olucak kenarina catalla basin acilmamasi icin. Tepsinin üzerine pisirme kadigi serin üzerine kurabiyeleri dizin. Önceden isitilmis 180 derece firinda üzeri hafif pembelesene kadar pisirin, renk almamasi lazim. Piştikten sonra soğuyunca üzerine pudra sekeri serpilir ve servis yapilir.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar