2009/08/31

NaanBröd

  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk torrjäst
  • lite matolja till gräddningen
  • eventuellt vallmofrön

Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.

Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca. 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme och pensla fyra bakplåtar tunt med olja.

Knåda degen ett par minuter och dela den i 8 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka 25-30 cm lång och 12-15 cm bred. Lägg två bröd i varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.

Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda bröden 2-3 minuter på varje sida tills de fått bruna fläckar. Servera varma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar