- 7 1/2 dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl naturell yoghurt
- 2 msk matolja
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 tsk torrjäst
- lite matolja till gräddningen
- eventuellt vallmofrön
Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.
Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca. 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme och pensla fyra bakplåtar tunt med olja.
Knåda degen ett par minuter och dela den i 8 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka 25-30 cm lång och 12-15 cm bred. Lägg två bröd i varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.
Pensla bröden snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda bröden 2-3 minuter på varje sida tills de fått bruna fläckar. Servera varma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar