2009/05/12

Mjöl helva ( Un helvasi )


Un helvasi är en turkisk efterrätt gjort på smör, mjöl, vatten och socker. Det tar ungefär 40 min, för att göra den här helva.
Un helvasi
  • 150 gr smör
  • 110 gr vetemjöl
  • 240 gr vatten
  • 100 gr strösocker

Lägg smör och mjöl i en kastrull sätt den på låg värme smöret ska smälta och mjölet ska få brun färg. Den här processen kommer ta ungefär 40 minuter, du ska blanda hela tiden annars bränns den och det är viktigt att den får jämn färg. Häll sockret i vattnet och blanda tills sockret har löst sig. När mjölet har fått brun färg tillsätter du vattnet i och och rör kraftigt tills mjölet släpper kastrullens sidor. Ta av kastrullen från värmen lägg på locket och låt den vila i 10 minuter innan du serverar. Du kan ge form med en sked, strö på lite kokos och servera.

1 kommentar:

  1. åhh det var länge sen mamma gjorde detta, ska nog kopiera receptet och göra det :)

    SvaraRadera