2009/05/24

Blåbärskaka

Kakan garneras med blåbär som kokas med gelésocker. Socker och bär kokas ca 1/2 minut. Gelésocker är ett vegetabilisk socker som kan användas för att göra gelé till dekoration av tårtor och till frukt och mjölkbaserade desserter.

Blåbärskaka

  • 1oo gr smält smör
  • 1 påse flagad mandel ( 50 gr )
  • 300 gr mandelmassa
  • 3 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Garnering

  • 225 gr blåbär färska eller frysta
  • 2 dl gelésocker

Fyllning

  • 1 paket vaniljvisp ( ca 2 1/2 dl )
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Smörj en springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö ut 1 påse flagad mandel i botten. Grovriv mandelmassan. Blanda mandelmassa, ägg och smör i en bunke. Vispa med elvisp ca 5 min. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner blandningen i mandelsmeten med en slickepott. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 25 - 30 minuter. Prova med en sticka. Låt kallna.

Blanda blåbär och gelésocker i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud ca 1 minut. Låt svalna. Vispa vaniljvispen fast och fluffig. Dela den kalla mandelbottnen med vass kniv. Bred ut vaniljvispen mellan bottnarna, lägg den andra halvan ovanpå och bred på blåbären. Ställ kallt till servering.


4 kommentarer:

  1. OH! Va gott de ser ut.

    SvaraRadera
  2. japp den får en 10:a av mig....

    SvaraRadera
  3. åh va god den ser ut!!!älskar allt med blåbär hehe fin blogg du har förresten

    SvaraRadera
  4. tack Dillan.Ja du den är mycket omtyckt, jag är som du,älskar blåbär hihi:)

    SvaraRadera